2. liga

Startuje jarní část 2. ligy

V březnu se naplno rozběhne také třetí nejvyšší soutěž mužů. 2. liga nabrala v průběhu podzimní části na obrátkách a duely, které tato mužská regionální soutěž nabízí, se svou výkonností mohou snadno srovnat se zápasy soutěže o patro výš.

Obhájce titulu z loňské sezóny – HbK Vsetín, jenž soutěž aktuálně vede, má v čele pouze tříbodový náskok na ostravské Flamingos. Valaši v podzimní části soutěže těžili zejména ze své defenzívy, když v osmi duelech obdrželi pouze čtrnáct branek. Tento fakt potvrzuje i výborně chytající Pepa Kutěj. Naopak na dvaačtyřiceti vstřelených brankách Vsetína se sedmi trefami podílel René Kajaba. Patří mu tak pozice nejlepšího střelce týmu.

Výrazně vyšší individuální podíl na týmových výsledcích pak má dvojice Mrkva – Svoboda z týmu Flamingos Ostrava. Z celkového počtu šedesátišesti gólů, jenž Flamingos nasázelo svým soupeřům, jich čtrnáct zaznamenal Ondra Svoboda. Odchovanec ostravského Sokolu má však vedle sebe dvorního nahrávače v podobě Jakuba Mrkvy.
Kuba nejenže má na svém kontě devatenáct úspěšných asistencí, ale s osmadvaceti kanadskými body vede bodování celé soutěže.
Flamingos disponuje nejúdernější útočnou silou soutěže a díky absenci jednoho odehraného zápasu se dá očekávat, že Ostravané na jaře zaútočí na čelo tabulky.

Stejným počtem bodů jako plameňáci disponuje rezerva extraligové Karviné. „B“ tým HbK má však na kontě již deset odehraných zápasů a na čtvrtou Opavu má náskok jediného bodu.
Tým táhne talentovaná dvojce mladíků Stromko – Krul a velkým překvapením je drobný brankář Daniel Figura. „Podzimní část hodnotím kladně. Některé zápasy jsme sice hodně podcenili, ale 3. místo tabulky nám patří zaslouženě,“ říká kapitán karvinských Daniel Čapka. „Co se týče zimní přípravy, trénujeme 3x týdně. Ze začátku jsme hodně posilovali a běhali, teď je už tréninková jednotka na hřišti.“ Dodává Čapka.
Do jarní části ligy vstupuje Karviná oslabená, přes to s ambicemi. „Na jaro jsme neposílili, ba naopak, vypadli nám dva hráči. Jeden se zranil a druhý úplně skončil. Na jaro chceme být co nejlépe postavení v tabulce a hlavně se dostat co nejdál v play-off. Třeba to celé vyhrát.“ Dodává karvinský kapitán.

Jaselské Opavě patří po podzimu průběžné čtvrté místo. S první části soutěže se IHC rozloučilo vysokou výhrou nad havířovskými Warriors, ale díky nevyrovnaným výkonům patří Opavě právě čtvrtá pozice. Stejně jako v případě Karviné mají opavští na svém kontě deset odehraných zápasů a jaro se tak ponese ve znamení udržení pozice v TOP 4 před nadcházejícím play-off.

V závěsu má totiž Opava silný Frýdek-Místek. Ten si zatím vystřílel patnáct bodů do ligové tabulky, avšak potřeboval na to pouze sedm zápasů. Společně s Flamingos disponují frýdeckomístečtí drtivou ofenzivní silou. Jednapadesát vstřelených branek v sedmi zápasech hovoří za vše. Slabinu však HbK cítí v brankovišti. Na tomto postu se v sedmi zápasech vystřídali hned čtyři gólmani, přičemž největší porci si na svá bedra vzal Marek Trnka. Přes to se s finalisty a stříbrným týmem loňského ročníku musí pro nejvyšší příčky tabulky počítat i letos.

S vyrovnanou bilancí jednatřiceti vstřelenými a jednatřiceti obdrženými brankami vstupuje do jarní části ostravský Sokol. A také s ním se musí pro nadcházející play-off počítat. Sokolové sice doplácejí na problémy se sestavou, i přes to ale dokázali uhrát velmi dobré výsledky. Byť do soutěže vstoupili porážkou s Frýdkem-Místkem i aktuálně posledním Přerovem, zvládli přehrát Karvinou, Dakotu a dokonce ukrást bod Opavě.

Týmu HBC F-D Ostrava patří po podzimu sedmé místo. Ostravské HBC je prvním týmem v průběžné tabulce, který má zápornou bilanci v poměru vstřelených a obdržených branek. Dvojce Mec – Trulík aktuálně platí za nejproduktivnější muže týmu avšak na útočnou sílu celků z 1. - 5. místa tabulky to na podzim nestačilo. Přitom Ostravané vstoupili do sezóny famózně. Smetli nováčka z Přerova, přejeli Karvinou, porazili Opavu a jen těsně podlehli silnému Frýdku-Místku. Pak ale přišel zlom a další dvě porážky poslaly F-D na sedmou pozici. HBC mí však na kontě jen osm odehraných zápasů a do jarní části tak vstupuje jako jeden z favoritů.

Předposlední místo aktuálně patří mladému týmu z Havířova. Warriors se po letech opět pyšní vlastním hřištěm a jejich působení na hokejbalové mapě Česka je tak opět o něco znatelnější. Martin Hubáček si je ale vědom toho, že výsledky jeho týmu nebyly ideální. „V podzimní části se týmu příliš nevedlo, z desíti utkání jsme naplno bodovali pouze v jednom z nich. A to s Přerovem.
Ve zbylých zápasech byly naše výkony jako na houpačce. Duely, kdy jsme vzdorovali Opavským či F-D Ostravě vystřídaly debakly s Karvinou a Frýdkem.“

Také proto tým HC do druhé části letošního ročníku 2. ligy posílil. „Do jarní části se soustředíme hlavně na defensivní činnosti a také chceme v konečně ustálené sestavě podávat výkony jako například ten podzimní proti Vsetínu. Během přípravy nás postihly zranění klíčových mužů sestavy, na což reagujeme příchody útočníka Lukáše Zientka či posilou do brankoviště Lenkou Dvořákovou. Do konce přestupového období se ještě pokusíme získat minimálně jednoho obránce,“ říká Hubáček a pokračuje: „Jasným jarním cílem je uhájit pozice, které zaručují play-off, zlepšit nejen defensivu, ale také produktivitu a minimálně být vyrovnaným soupeřem všem ostatním celkům.“

Na chvostu průběžné tabulky přezimoval Přerov. Lodivod zubrů, Lukáš Navrátil, stanul nově také v čele celého klubu. Výsledky svého celku vnímá jako určitou nováčkovskou daň. Potenciál však Přerov rozhodně má. „Jsme nově vytvořený tým a máme v něm spoustu mladých kluků kolem šestnácti let, kteří se začali tomuto sportu s hokejkou věnovat až na jaře 2019.“ Tým se tak po nepovedeném podzimu potřeboval srovnat a příprava tak probíhala spíše individuální formou. „Ano, příprava byla spíše individuální, ale po novém roce jsme se začali scházet v tělocvičně a poté i na hřišti,“ říká Navrátil a jedním dechem hovoří o malém snu ligového nováčka. „Cíl na jaro je určitě být vyrovnanějším soupeřem a třeba si splnit i menší sen v podobě play off.“

Tabulka 2. Liga - Morava Sever
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK IHC Jaselská...
15 82:34 39
2.
HBC Enviform Třinec
15 69:45 31
3.
HbK Karviná B
15 57:60 24
4.
TJ Sokol Poruba
15 82:57 21
5.
HBK Vsetín
15 57:67 17
6.
HC Warriors...
15 27:111 3