Ostatní oznámení

Z pomoci mám velkou radost, nezastírá po darování kostní dřeně Radim Ovčačík

O počinu vsetínského Radima Ovčačíka by se zřejmě dozvěděl jen užší kruh hokejbalové veřejnosti a přátel. My však cítíme povinnost o tomto příběhu alespoň krátce informovat a alespoň touto cestou Radimovi poděkovat. Vsetínský útočník totiž dnes ve FN Plzeň daroval kostní dřeň.

Radime, jak jste se dozvěděl o možnosti darovat kostní dřeň?

Je to už nějaký pátek, co jsem do registru vstoupil, ale pokud si dobře pamatuji, tak jsem se rozhodl začít běžně darovat krev a při tom jsem využil možnosti nechat se zapsat i do registru dárců kostní dřeně.

Jaká jsou hlavní kritéria, která musí potenciální dárce splňovat?

Člověk musí být hlavně v dobrém zdravotním stavu. Už jen kvůli tomu, aby neohrozil při odběrech sám sebe. A další velkou podmínkou pro vstup do registru je věková hranice 35 let.

Kolik kol trvalo testování, než jste byl vybrán mezi vhodné dárce?

Byly to dva kola testů. První probíhaly v olomoucké Fakultní nemocnici, kde se vybírá ze 3-4 potenciálních dárců. Poté, co je člověk vybrán, projde důkladnými testy přímo ve Fakultní nemocnici v Plzni.

Proč jste musel na darování dřeně až do Plzně?

Je to jediná klinika národního registru u nás, která odběry provádí a je pro to uzpůsobena.

Předpokládám, že nevíte, kdo konkrétně bude příjemcem vaší kostní dřeně.

Nevím o příjemci vůbec nic, tato informace je tajná. Po uplynutí nějaké doby a souhlasu obou stran je však možné tuto informaci zjistit. Darováním krevních derivátů pomohu člověku s leukémií neboli rakovinou krve.

Jistě to pro vás musí být skvělý, nenahraditelný pocit, pokusit se někomu takto pomoci.

Nemůžu bezcitně říkat, že to se mnou nic nedělá. Samozřejmě z toho mám velkou radost, pomoci člověku tím, že mu můžu dát „pár“ buněk. Pro vhodné potenciální dárce by to měla být samozřejmost, protože na počet nemocných je počet registrovaných ukrutně málo, takže všichni honem do registru! (úsměv)

Jak se těšíte na novou sezónu?

Popravdě mi po loňské posunuté sezóně ještě nevychladly tenisky. (smích) Ale těším se na kluky, máme super partu, kterou jsme dokázali doplnit o mladé, což mě těší, protože běhání už nebude na mně. (smích)