2. liga

Marek Hradečný: My bychom hráli hokejbal nejradši pořád

Soutěžní hokejbal sice dostal minimálně pro sezónu 2019/2020 stopku, vynucenou pauzu jsme však využili k vyzpovídání kapitána a vedoucího ambiciózního týmu z Frýdku Místku, Marka Hradečného. Rozhovor vznikal před vydáním oficiálního prohlášení o anulování zbytku sezóny.

Marku, v posledních sezónách jste s Frýdkem hned několikrát zůstali pod vrcholem a obsadili druhé místo. Předpokládám tedy, že cíle pro letošní sezónu byly opět ty nejvyšší?

Samozřejmě, cíle jsou vždy vysoké, navíc když tým má kvalitu a může hrát o ty příčky nejvyšší. Liga je rok od roku vyrovnanější a hokejbal rychlejší, takže pro mě jsou i ta čtyři druhá místa pěkná. Když vzpomeneme třeba zrovna na loňské finále, to byl parádní zápas…


Můžete čtenářům prozradit, jak před lety vznikla spolupráce s třineckými hráči, kteří za Frýdek pravidelně nastupují?

Spolupráce vznikla díky Martinovi Wlakovi (dlouholetá opora frýdeckého týmu, bývaly hokejista, pozn. red.), kterého jsem využil jako lákadlo pro Patrika Cieslara (legenda třineckého hokejbalu). Ke mně se před nějakou dobou dostala informace, že Patrik by si s Martinem ještě rád zahrál a my jsme té možnosti využili. Navíc jsme měli velký zájem hrát naše domácí zápasy v Třinci. Postupem času jsme oslovili další kluky, kteří nám neskutečně pomohli jak herně, tak výsledkově.


Dá se říci, že kromě prohry 1:5 v Opavě a těsné prohry se Vsetínem jste odehráli výsledkově velmi kvalitní podzim. Vnímáte to podobně? Jste s výsledky a druhým místem v tabulce spokojen?

Zápasy v Opavě a Vsetíně jsme si prohráli sami. Nehráli jsme to, co jsme si řekli, a proto jsme neměli šanci na úspěch. Navíc proti takovým týmům, jakými Opava a Vsetín jsou. Jinak jsme ale s podzimním druhým místem spokojeni.


Když v Třinci skončil mužský ligový hokejbal, došlo k výraznějšímu posílení vašeho týmu, nebo je sestava podobná? 

Mě hlavně mrzí, že Třinec vůbec skončil. Je to pro třinecký hokejbal velká škoda. Snad se mužská soutěž do Třince ještě vrátí. Jinak hráče máme ze 70 % stále stejné, vše je hlavně o týmovosti. Abych řekl pravdu, tak si zakládám na povaze člověka. Samozřejmě, hráč musí umět držet hokejku, ale hlavně musí být týmový. Zápas vám nikdy nevyhraje jedinec. Snažíme se zapracovat i mladé kluky z juniorky, viz. Ladislav Balo. Skvělý hráč a člověk. Zvlášť při pohledu na takové hráče je škoda, že mužský hokejbal v Třinci není.


Co je podle Vás všeobecně dlouhodobě silnou stránku frýdecké hry? V čem naopak výkon pokulhává? 

Co je podle Vás všeobecně dlouhodobě silnou stránku frýdecké hry? V čem naopak výkon pokulhává?
Jak jsem již řekl, podle mě je naší nejsilnější stránkou týmovost, na které si zakládáme. Hokejbalem se bavíme, a to je nejdůležitější, pak jde spoustu věcí samo. Ale stále je co zlepšovat. Chybí nám ve hře trošku jednoduchosti na přesilovkách a ve hře do obrany. Jen díky skvělým brankářům, hlavně Marka Trnky, který je několik let naší oporou, nemáme tolik obdržených branek.

Jak vnímáte současnou situaci. Jste z těch, kteří by byli pro dohrání sezóny třeba i v letních měsících? 

My bychom hráli hokejbal nejradši pořád (smích). Nebránili bychom se jakékoliv variantě dohrání soutěže.


Jak to máte Vy osobně, případně máte informace od ostatních hráčů – provozujete momentálně nějaké individuální sporty, nebo spíš odpočíváte a až se hokejbal zase rozjede, tak do toho vletíte? 

U mě je složité se k něčemu donutit a praktikovat alespoň nějaká cvičení (úsměv). Takže za mě osobně, až se vše rozběhne, tak do toho vletím. U ostatních kluků, abych pravdu řekl, tak situaci moc neznám. Vím, že máme hráče, kteří pravidelně provozují individuální aktivity, ale nic extra. Až se vše rozjede, tak na to vletíme.

Tabulka 2. Liga - Morava Sever
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK IHC Jaselská...
12 70:28 30
2.
TJ Sokol Poruba
12 77:44 21
3.
HbK Karviná B
11 46:43 21
4.
HBC Enviform Třinec
11 45:35 19
5.
HBK Vsetín
12 41:54 11
6.
HC Warriors...
12 19:94 3