2. liga

Brankář Smolka nad návratem váhal. Teď se po podzimu vyhřívá na čele statistik

Jméno Lukáše Smolky netřeba věrným příznivcům hokejbalu dlouze představovat. Velezkušený brankář s extraligovými zkušenostmi z Třince a Karviné loňskou sezónu sice vynechal, avšak letos se nechal přemluvit k návratu. A ten se mu povedl ve velkém stylu! Po podzimu totiž vede statistiky brankářů.

Lukáš Smolka

Lukáši, vaše bohatá kariéra se před letošním ročníkem opět obnovila. Kdo vás k návratu přemluvil?

Myslím, že to byl Lukáš Dittmann (obránce Třince a trenér tamní juniorky, pozn. red.), který mi volal, že jim vypadl jeden gólman a ptal se mě, jestli bych to ještě nechtěl zkusit. Bylo to někdy těsně před začátkem sezóny, takže nebylo moc času na přípravu. Trošku jsem váhal. Věnuji se teď spíš synovi, který hraje hokej a snažím se ho podpořit, jak jen se dá. Ale nakonec jsem do toho šel.

Z jádra třineckého týmu, které pamatujete, nezbyl prakticky nikdo. Nemrzí vás třeba, že si opět nemůžete zahrát s kluky, se kterými jste prožil skvělé časy?

Z dřívějšího kádru skutečně už zbylo jen velmi málo hráčů. Tým výrazně omladil, v Třinci je teď plno nových a šikovných kluků. O to víc se pak člověk musí snažit, aby se těm mladším vyrovnal. I když je to někdy těžší, než se zdá. (úsměv)

Dokázal byste z vašeho dřívějšího působení v Třinci vypíchnout některé momenty, které vám utkvěly v paměti?

Je už to sice poměrně dost dávno, ale pár úspěchů se určitě zmínit dá. Ať už to jsou postupy do vyšších soutěžích, či všeobecně parádní zápasy s dobrou partou. Později jsem působil v Karviné, kde jsem strávil pěkné sezóny a kde mi dali hodně velký prostor, abych si mohl tento sport užít se vším všudy. Proto bych chtěl vedení Třince i Karviné poděkovat, že mi dali šanci zachytat si skvělé zápasy v nejvyšší soutěži.

Na podzim jste odchytal všech 8 utkání Třince. Jak jste se v nich cítil?

Podzim byl pro mě plný očekávání. Popravdě, moc tréninků před začátkem sezóny jsem neměl. Odchytal jsem nakonec všechna utkání, což jsem nečekal Návrat je vždy hodně složitý, ale chytalo se mi celkem fajn. Doufám, že na jaře to bude ještě lepší a pomůžu klukům vyhrát i nějaké další zápasy.

Po podzimu jste s nejlepší procentuální úspěšností zákroků na prvním místě statistik. Sledujete třeba i tyto individuální statistiky?

Statistiky jsem, abych se přiznal, nikdy moc nesledoval a celkem mě překvapilo, že na tom jsem s úspěšností zákroků tak, jak jsem. Vím totiž, že zápas s Opavou jsme poměrně vysoko prohráli, ale potom se to už nějak srovnalo.

Je pravděpodobné, že spoluhráči z týmu tuto statistiku postřehnou a pořádně vás zkasírují.

Nemyslím si, že kluci nějak bedlivě statistiky sledují, nicméně tento rozhovor určitě postřehnou, a tím pádem i tuto skutečnost. Nějaká výslužka bude třeba. Finance asi úplně ne, nicméně láhev do šatny, to bude jistota. (smích)

Zachytal jste si proti všem soupeřům z ligy. Co pro vás bude z vašeho pohledu na konci sezóny úspěchem?

Vždy jsem hrál hokejbal s cílem dostat se co nejdál, takže moje přání by bylo minimálně finále. Kluci určitě budou souhlasit.

Jak se těšíte na Vánoce? Slavíte je zejména kvůli dětem ve velkém?

Na svátky se těším opravdu hodně. Zase budu moci trošku vypnout v práci a s manželkou, synem a dcerou si je jistě užijeme.

Máte s rodinou nějaké zvláštní zvyky, nebo sázíte spíš na ty tradiční?

U nás jsou Vánoce tradiční. Taková ta česká klasika. Rád bych tímto všem popřál krásné svátky.


Tabulka 2. Liga - Morava Sever
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK IHC Jaselská...
15 82:34 39
2.
HBC Enviform Třinec
15 69:45 31
3.
HbK Karviná B
15 57:60 24
4.
TJ Sokol Poruba
15 82:57 21
5.
HBK Vsetín
15 57:67 17
6.
HC Warriors...
15 27:111 3