2. liga

Ondřej Svoboda: Anulace? Myslím, že je to správné rozhodnutí

Vynucenou pauzu od hokejbalu, během které navíc došlo ze strany svazu k anulování zbytku sezóny, vám zpříjemníme dalším ze série rozhovorů se zajímavými personami 2. Ligy. Tentokrát jsme vyzpovídali kapitána a jednoho ze zakladatelů nově vzniklého týmu Flamingos Ostrava Ondřeje Svobodu.

Šílené dresy
Ondro, Flamingos se objevili na hokejbalové scéně poměrně nedávno. Jak vznikla myšlenka založení tohoto týmu?
Flamingos jsme založili, protože jsme vícero hráčů dříve hráli v jiném týmu, kde jsme se však nepohodli a rozhodli jsme se, že si založíme tým vlastní, ve kterém nás nebude nikdo muset peskovat a budeme hrát jen tak pro radost a žízeň. Navíc jsme téměř všichni z Ostravy, ale z důvodu příliš nevyhovujícího hřiště v Porubě jsme se přestěhovali do Opavy, kde hrajeme jako domácí na skvělém, plastovém povrchu. Název týmu nás napadl úplně náhodně. Když jsme hledali logo, věděli jsme, že jsme ptáci (smích). Potom už bylo jasné, že Flamingos jsou cesta. S tím pak vznikly i naše dresy, které jsou šílené.


Bylo pro Vás složité shánět hráče, kteří by mohli pravidelně nastupovat, nebo se složením kádru problém nebyl?
My jsme hráče vlastně nikdy extrémně nehledali. Po rozpuštění týmu Young Blood Ostrava jsme se dohodli s kluky, s nimiž se známe od malička. Jsou to hokejisté, potom hokejbalisté, kteří mají letité zkušenosti. Každý z nich si tu hru během pár let oblíbil a jako zpestření k hokeji je to ideální. Samozřejmě jsme se snažili poskládat tým o třech pětkách, což se nám někdy i daří, nicméně zjišťujeme, že hrát v osmi až deseti lidech nás baví více, jelikož pak máme větší čas ve hře. V brance nám navíc chytají „dědci“, takže náš věkový průměr kolem 25 let posouvají (úsměv).

Se sezónou jsme spokojeni
Letošní nedohraná sezóna vás může hodně mrzet, protože jste hráli skvěle a prohráli pouze dvakrát. Předpokládám, že to se musí hodnotit veskrze pozitivně…
Velmi nás mrzí, že se sezóna takto ukončila, protože jsme si hru užívali. Spokojeni určitě jsme, ale ještě nás měly čekat těžké zápasy se Vsetínem, se kterým se nám dařilo už loni. Sice máme dvě porážky, ale třeba by se jich nasbíralo víc, protože se nám začala kupit zranění.


Zároveň jste odehráli o jeden až dva zápasy méně než soupeři, a přesto máte nejvíce vstřelených branek. Je právě útočná hra tím, čím se chcete prezentovat?
Jak jsem zmiňoval. Máme v týmu hodně mladých, šikovných kluků, kteří hrají hokej nebo si prošli hokejbalovými mládežnickými reprezentacemi, takže proč bychom měli jen bránit, jak to vídáme u některých týmů v lize. My si ten hokejbal chceme užít a díky tomu, že hrajeme na plastovém povrchu v Opavě, jsou vidět rozdíly ve kvalitě hráčů abnormálně. Nemusíme na sebe moc hulákat, prostě si to dáváme tak, jak potřebujeme a jsme rádi, že nám na metru desetkrát nepřeskočí míček hokejku.

Beton od nás nečekejte
Máte z Vašeho pohledu v lize nějakého soupeře, na kterého se Vám hraje dobře, nebo naopak nějakého, jehož hra vám nevyhovuje?
Hrajeme rádi s týmy, které mají svou kvalitu, protože potom je pro nás snazší se soustředit a podávat dobrý výkon. Nemáme rádi takové ty betonáře, které v lize snadno najdeme. Zmiňovat konkrétně by bylo neslušné. Mezi oblíbené týmy určitě řadíme Vsetín a Opavu. Ti kluci chtějí hrát hokejbal a nám se proti nim daří.


Jak vnímáte fakt, že se sezóna nakonec anulovala? Byl jste z těch, kteří by sezónu klidně odehráli i v letních měsících?
Já si myslím, že je to správné rozhodnutí, protože honit tolik neodehraných zápasů na poslední chvíli je šílenost. Náš tým byl razantně proti tomu, aby se hrálo v červenci. My ten sport hrajeme s chutí, ale určitě budeme raději u bazénu, na zahradě nebo odpočívat, protože máme v týmu hodně hokejistů, kteří už jsou v červenci v zápřahu a určitě bychom se k tomu v létě nepřemluvili.


Plánujete zařadit i nějaké týmové tréninky, nebo i do další sezóny budete vstupovat vyloženě s tím, že se chcete hokejbalem hlavně bavit?
Chystali jsme se trénovat před play off, ale určitě z toho nebudeme dělat rutinu na celou sezónu. Kluci z hokeje mají své tréninky a nás pár, co hokej nehraje, se připravujeme bokem v posilovně a podobně. Jak jsem už říkal – děláme to pro radost ze hry a žízeň. Určitě nemíníme hrotit tréninky v týdnu během základní části.


Je ve hře nějaké posílení kádru, nebo jste byl se složením natolik spokojen, že není důvod do týmu zasahovat?
Je, bylo a bude. My jsme samozřejmě s týmem nadmíru spokojeni, nicméně jsou kluci, kteří byli během sezóny v řešení. Bereme každého, se kterým se známe. Je to pro nás zábava. Před tím, než se soutěž stopla, jsme řešili snad nejpikantnější posilu. Šlo o hokejistu Jakuba Kotalu, který měl ještě zápasy v prvoligovém Havířově, ale chtěli si s námi zahrát, protože se s ním zná půlka týmu a přispěl by k zábavě. Dále máme hráče, který žije v Karviné, kde hrál naposled v žáčcích, ale přestup nám nebyl schválen a náš kamarád holt nemá možnost jít si s námi zahrát. Nikdo nám to doposud bohužel nevysvětlil, přitom jde v podstatě o hobby ligu.

Tabulka 2. Liga - Morava Sever
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK IHC Jaselská...
12 70:28 30
2.
TJ Sokol Poruba
12 77:44 21
3.
HbK Karviná B
11 46:43 21
4.
HBC Enviform Třinec
11 45:35 19
5.
HBK Vsetín
12 41:54 11
6.
HC Warriors...
12 19:94 3