Ostatní oznámení

Nový náborový web hrajhokejbal.cz? Jednoduchý přístup k daným informacím pro kluby a další výhody

Českomoravský svaz hokejbalu na začátku srpna spustil nový náborový web hrajhokejbal.cz! Co a kdo stojí za tímto hokejbalovým projektem? Web je určen pro náborovou činnost, učitele, trenéry i širokou veřejnost. K čemu ale vlastně slouží? Za školním webem stojí hlavně hokejbaloví manažeři rozvoje!

Vizí bylo vytvořit jednoduchý web, kterým jsme chtěli zjednodušit náborovou činnost

Jaké vůbec byly začátky tohoto projektu? „Myšlenka se zrodila u Martina Komárka a Zdeňka Ščudly, ti poté s námi konzultovali, co by mělo být obsahem webu,“ prozradila manažerka rozvoje ČMSHb Kristýna Butašová. Náborový a školní web Hrajhokejbal.cz vznikl z jediného důvodu, aby mohli noví zájemci o hokejbal najít informace na jednom místě. „Vizí bylo vytvořit jednoduchý a přehledný web, který mohou využívat jak zájemci o hokejbal, tak i kluby, kterým jsme chtěli zjednodušit jejich náborovou činnost. Snažíme se zde prezentovat jednoduchou formou, jak může být svaz klubům, trenérům či funkcionářům nápomocen,“ řekl o základní myšlence projektu Jonáš Grufík, manažer rozvoje ČMSHb.

Jak dlouho trvala příprava obsahu a funkcí náborového a školního webu? „Celý proces trval něco přes rok, obsah jako takový byl z části již hotový. Našim úkolem jej bylo zjednodušit, rozdělit do jednotlivých sekcí, aby byl pro rodiče a učitele co nejpřehlednější a vše bylo na jednom místě. Co se týká funkčnosti, spoustu věcí jsme ladili s firmou eSports, která zajišťovala technickou podporu celého projektu,“ zmínila Kristýna Butašová a dále se rozmluvila o přínosech a zajímavostech webu: „Z mého pohledu je web určitě přehledný a rozdělený pro jednotlivé uživatele (rodiče budoucích hráčů a učitele – pozn. aut.), kteří si ve svých záložkách mohou vyhledat všechny podstatné informace. Zajímavá je určitě mapa klubů a zapojených organizací. Zde mohou uživatelé nalézt informace o nejbližších klubech a přímo kontakt na trenéry, kteří mají v klubu na starost mládežnické kategorie. Pro pedagogy je určitě zajímá záložka, pod kterou naleznou ukázky cvičení a ukázkových hodin.“ O přínosech svůj názor doplnil i Jonáš Grufík: „Za mě je web přínosný jednoduchým přístupem k daným informacím, které se týkají rozvojové či náborové činnosti. Můžete zde jednoduše nalézt všechny projekty, do kterých se jako klub můžete zapojit, a také samozřejmě i pozitivní příklady jejich využití v praxi. Za zmínku třeba stoji rozhovor s Ivou Janouškovou.“

Logo webu Hrajhokejbal.cz. Zdroj fotky: ČMSHb.

Chceme ukazovat, jak jednotlivé kluby pracují s mládeží

Práce a programování webu přineslo oběma účastníkům projektu cenné zkušenosti. „Pro mě to byla první taková zkušenost a v některých chvílích to chtělo dost trpělivosti. Celý web je práce mnoha lidí, kteří nám během jeho vytváření podávali pomocnou ruku,“ vyzdvihla Kristýna Butašová, na kterou navázal Jonáš Grufík: „Jelikož jsme si tvořili obsah a funkce webu od začátku, tak to samozřejmě přineslo spoustu zkušeností a nových věcí, které jsme si museli tzv. omrknout. Naštěstí jsme se ale mohli spolehnout na kolegy v eSports, kteří nám vycházeli vstříc.“

Důležitým prvkem webu je jeho tematická a obsahová koncepce. „Web je rozdělen do několika rovin. Jednou je sekce pro rodiče, kteří v ní naleznou například informace o hokejbalu jako takovém či jeho vybavení. Nesmíme zapomenout, že k dispozici mají i informace o tom, kde se nachází nejbližší hokejbalový klub v jejich lokalitě, či jak probíhají tréninkové jednotky hokejbalu. V sekci pro učitele se nachází inspirace, jak dětem předávat informace o hokejbalu ve školách, jaké jsou např. trenérské licence apod. Web má také rovinu pro kluby, které budují mládež. Rádi bychom zde publikovali články, které budou inspirovat, jakou formou lze hokejbal předávat dětem a jak s nimi pracují v ostatních částech republiky, nebo jaké pro ně dělají zajímavé akce,“ zdůraznila Kristýna Butašová.

„Důležitá je redakční činnost, která by zde měla mít určitou pravidelnost. Chceme ukazovat, jak jednotlivé kluby pracují s mládeží. Jak organizují nábory, nebo které programy či formy podpory využívají pro svůj provoz. Chtěli bychom, aby zde ostatní funkcionáři nebo trenéři našli inspiraci a mohli dál rozvíjet sebe, hráče nebo klub,“ doplnil kolegyni Jonáš Grufík.

Web hrajhokejbal.cz je místem, kde všichni začínající hráči či hráčky a jejich rodiče naleznou veškeré informace, které potřebují pro start s hokejbalem. Tento web může v rámci náborového nástroje využít jakýkoliv mládežnický klub, které mohou například využít skrze web i projekty na podporu klubů. Velkým plusem je seznam škol a školek, se kterými ČMSHb spolupracuje v rámci projektu Školní set. Kluby tak vědí, na jaké školy ve svém okolí zacílit, pokud chtějí k našemu sportu nalákat nové tváře.

Rodiče začínajících hokejbalistů na webu naleznou potřebné základní informace ke sportu. Nechybí ani mapa klubů, do kterého by chtěli své dítě přivést. V budoucnu plánují manažeři rozvoje Jonáš Grufík a Kristýna Butašová na webu publikovat rozhovory s trenéry či funkcionáři klubů, aby web zpříjemnily.