Ostatní oznámení

Momentálně bych si chtěla alespoň zahrát, říká s ohledem na situaci Patricie Škorpíková

Ženy mají mezi hráči v regionu stále početnější zastoupení. Po rozhovorech s několika z nich přicházíme s dalším. Redaktorské stopy nás tentokrát zavedly do Karviné, kde působí talentovaná 18letá hokejbalistka Patricie Škorpíková, mimo jiné dvojnásobná vítězka Světového poháru juniorek.

Dvojnásobná vítězka Světového poháru juniorek v hokejbale, účastnice hokejového Mistrovství světa žen do 18 let, medailistka z Mistrovství Evropy žen do 16 let. Nejen tyto obrovské úspěchy má na svém kontě teprve 18letá Patricie Škorpíková z Karviné. V rozhovoru přijde řeč na oba sporty, ve kterých tato talentovaná hráčka vyniká, zmíněna bude také současná nelehká situace. Nad konkrétní cíle momentálně Škorpíková staví chtíč zase si brzy normálně zahrát.

Hokejbal mě zezačátku moc nebavil

Patricie, mohla bys prozradit, jak ses k hokejbalu dostala?

K hokejbalu jsem se dostala ve 4. třídě díky spoluhráčům na hokeji. Zezačátku mě moc nebavil, na nějakou dobu jsem hokejbal dokonce přestala hrát. Nakonec jsem se v 6. třídě rozhodla zkusit to znovu, a tehdy už mě chytl. Od té doby hraji v podstatě doteď.

Je známo, že mimo hokejbal se primárně věnuješ hokeji. Které prvky z něj podle tebe můžeš využít v hokejbale a naopak?

Myslím si, že jako hokejisté máme výhodu v tom, že střílíme s pukem, který je těžší, takže míváme silnější střelu. Disponujeme lepší stabilitou a jsme silnější v soubojích rameno na rameno. Hokejbalisté zase mají šikovnější ruce, což se v hokeji snažím využít.

Jakého největšího úspěchu jsi v hokeji doznala?

Nejspíše to, že jsem si zahrála na ženském Mistrovství světa do 18 let v Rusku a na Slovensku. Během této sezóny jsem navíc na některých turnajích měla možnost nosit „A“ pro asistenta kapitána. Zapomenou určitě nesmím na kategorii U16, se kterou jsme několikrát získali stříbrnou medaili na Mistrovství Evropy.

Patricie Škorpíková v dresu hokejové reprezentace juniorek. Autor fotky: iihf.com

Předpokládám, že v hokejbale bude největší úspěch přestavovat Světový pohár juniorek, který jsi dokázala dvakrát vyhrát, v prvním jsi navíc vstřelila vítěznou branku ve finále.

Byl to skvělý turnaj, který mi toho dal hodně a vzpomínám na něj jenom v dobrém. S holkami jsme se sešly dobrá parta, měly jsme srandu v kabině, nepanovala napjatá atmosféra. Byl nám poskytnut skvělý servis jak na hotelu, tak v kabině, kde se o nás staraly Bartes a Kanada.

Byl právě Světový pohár popud k tomu, že jsi posléze začala nastupovat za ženský tým České Třebové?

Za ženy v České Třebové jsem začala hrát převážně kvůli tomu, že to vyžadovali trenéři z reprezentace. Chtěli nás vidět hrát za nějaký ženský tým, tak jsem se rozhodla vybrat Českou Třebovou.

Vítězná branka Patricie Škorpíkové z finále Světového poháru juniorek U20 z roku 2018 (čas videa 40:40). Autor videa: Hokejbal TV.

Rozdíly v ženském hokejbale jsou znatelné

Vnímala jsi nějaký podstatný rozdíl mezi žákovskou kategorií, kterou jsi v té době hrála souběžně s ženskou?

Určitě vnímala. Ženský hokejbal je pomalejší a jemnější, tedy kromě zápasů proti Slavii. Ale to je samozřejmé, protože v ženských týmech hrají ženy, které mají svou rodinu a práci, hokejbal mají jako koníček. Raději mám zápas s kluky, protože jsou silnější a rychlejší, což mě motivuje se jim rovnat.

Nyní nastupuješ za karvinský dorost, jeden zápas sis dokonce střihla za „béčko“ Karviné ve 2. mužské lize. Panovaly před tímto zápasem u tebe nějaké obavy?

Jelikož to bylo spontánní rozhodnutí, ani jsem neměla čas nad obavami přemýšlet. Takže jsem do toho zápasu šla jako do každého jiného. Jsem zvyklá z hokeje, kde mě vždy tlačili, ať hraji proti starším klukům.

Co ti zezačátku nejvíce činilo problémy, kde jsi naopak s chlapy v pohodě držela krok?

Nejvíce mi určitě dělala problém rychlost a síla. Chlapi jsou prostě silnější, rychlejší. Mají pro to předpoklady. Ale když jsem se snažila kombinovat se spoluhráči, tam už takový problém nebyl.

Jak na tebe reagovali chlapi v kabině? Karvinské béčko disponuje mladším týmem, to mohlo začlenění se usnadnit.

V „béčku“ se s těmi kluky normálně potkávám, brali mě úplně v pohodě, a to i ti, kteří byli z „áčka“. I když trénuji s muži, tak na mě nikdo nereaguje špatně, jsou už rozumní. Když třeba opakuji stejnou chybu nebo si dělám něco složitější, poradí mi.

Jistě tě teď také zasáhla vynucená pauza. Máš z hokeje nebo hokejbalu nastolené nějaké tréninkové plány?

Žádné plány nemáme, takže je to celé na mně. Snažím se každý den něco dělat, teď hlavně chodím do posilovny, kterou máme ve sklepě. Cvičím a protahuji se. Až bude tepleji, chtěl bych běhat venku, protože to je jedna z mých slabin, kterou bych ráda zlepšila.

Čas na učení a přátele

Našla sis čas na nějaké jiné koníčky, na které před tím nebylo tolik času?

Dalo by se říct, že mám v této situaci více času na učení, což se hodí, protože letos maturuji. Mám také více času na přátele, na které jsem dříve tolik času neměla.

Je v hokeji nebo hokejbale něco, čeho bys ráda dosáhla? Máš vytyčený nějaký konkrétní cíl?

Řekla bych, že chtíč dokázat více je vždy. Bohužel dnes je doba, jaká je. Nehraje se, netrénuje, takže momentálně bych si chtěla alespoň zahrát.


Fotogalerie: