Zprávy RSHb

Staň se součástí hry. Regionální svaz pořádá nábor nových rozhodčích

"No referee, no game!", tak zní motto současné kampaně pro nábor nových rozhodčích. Chtěli byste se stát rozhodčím a potřebujete detailnější informace? Využijte tohoto příspěvku, který kromě informací o zaškolení obsahuje i rozhovor s předsedou regionální komise rozhodčích.

Na otázky týkající se situace rozhodčích v regionu odpovídal předseda regionální Komise rozhodčích Vladislav Olesz.

Můžete osvětlit, jaká je situace s rozhodčími v regionu? Kolik členů přibližně čítá základna, jak náročné je zápasy obsazovat?

Na první pohled je v regionu situace s rozhodčími více než dobrá. Na listině rozhodčích bylo pro loňskou sezónu 18 jmen, reálně, když se však bavíme o čistokrevných rozhodčích, jsme na čísle 6. Jsou to rozhodčí, kteří nepůsobí v žádném klubu jako hráči nebo funkcionáři a mohou pískat kdykoliv, cokoliv. A přesně to je dle mě největší bolest současné koncepce hledání a získávání nových rozhodčích. Kluci, co přijdou z klubu, že budou pískat, ale zároveň hrají za dorost, juniorku a ve většině případů i za muže. Mají prostor něco písknout max. 2 víkendy na podzim nebo na jaře. Za rok je to přestane bavit a jsme znova na začátku. Musí se uvažovat o kompletní změně motivačního prostředí, finančních podmínek a práce s rozhodčími jednotlivých komisí, regionů, potažmo ČMSHb.

Co musí uchazeč o funkci rozhodčího před získáním licence splnit a absolvovat?

Určitě musí mít načtená pravidla hry a propozice dané soutěže a absolvovat písemné testy. Každému rozhodčímu se však vždy pomůže a pro první sezóny umíme jako regionální svaz novým rozhodčím pomoci s materiálním zabezpečením.

Jaké vlastnosti uchazeče jsou podle vás pro vykonávání funkce důležité?

Vlastnosti může mít uchazeč jakékoliv, ale pokud ho pískání opravdu začne bavit, vytvoří si je časem. Nejdůležitější je mít chuť a čas. Tady opět narazím na první odpověď. „Mít čas“ znamená u rozhodčího trávit na hřišti více jak 24 víkendů v roce.

Co poté může funkce rozhodčího přinést a nabídnout?

Určitou formu přivýdělku a možnost potkávat se se zkušenějšími rozhodčími a hráči.

Můžete motivačně prozradit, za jak dlouho a na jakou úroveň se může rozhodčí s dobrým přístupem dostat?

Je otázkou, co je myšleno dobrým přístupem. Pokud u nového rozhodčího vidím, že má přehled o hře, zná a chápe uplatňování pravidel a v neposlední řadě vystupuje sebevědomě, nemám problém ho vzít pískat zápas 2. ligy klidně už za měsíc dva. Takový rozhodčí pak může do dvou let pískat svazové soutěže – extraligu dorostu a juniorů, 1. ligu či Extraligu. To není problém, nicméně vždy je lepší nespěchat a projít postupně všemi soutěžemi.

Českomoravský svaz hokejbalu navíc momentálně pro nové rozhodčí nabízí skvělé podmínky. Každý nový rozhodčí totiž pro začátek obdrží dres a helmu zdarma!

K tomu v průběhu podzimu každý proškolený rozhodčí získá další doplňky od Komise rozhodčích ČMSHb a po celou sezónu může využít 50% slevy na nákup oblečení pro rozhodčích (dresy, kalhoty, ribana, ...).

Stále váháte, zda do toho jít? Pak neváhejte vyzkoušet některý z webinářů, který je nabízen hned v několika termínech. Absolvovat školení a získat licenci můžete doslova z pohodlí domova. Webináře navíc budou během podzimní části probíhat každé dva týdny. Veškeré podrobnosti naleznete na tomto odkaze:

Termíny webinářů pro rozhodčí a zapisovatele