2. liga

Na čele druhé ligy přezimuje Poruba, nedařilo se naopak Havířovu

V neděli 27. listopadu skončila posledním kolem podzimní část letošní sezony 2. ligy regionu Morava – Sever. Jak se dařilo jednotlivým týmům pohledem statistik? Kdo patří mezi nejproduktivnější hráče? A které týmy se svými výkony řadí k adeptům na titul? Čtěte níže.

HC WARRIORS HAVÍŘOV

- Umístění: 7. místo

- Počet bodů v podzimní části: 0

- Skóre: 15:64

- Nejproduktivnější hráč: Juraj Kisztner a Matěj Sládek – oba 6 bodů (2+4)

Posledním týmem tabulky jsou po podzimní části Warriors z Havířova. Těžko hledat na jejich hře pozitiva, neboť nedokázali vyhrát jediný zápas, ba dokonce urvat byť jen jeden bod. Kromě vysokého počtu obdržených branek je trápila také ofenziva, v pěti zápasech z devíti nebyli schopní vstřelit více jak jeden gól, z toho dvakrát nevstřelili branku vůbec. Jediným pozitivem mohou být výkony Juraje Kisztnera, který si v 6 zápasech dokázal udržet průměr bodu na utkání.

HBC PŘEROV

- Umístění: 6. místo

- Počet bodů v podzimní části: 6

- Skóre: 20:36

- Nejproduktivnější hráč: Jan Bochňák – 12 bodů (9+3)

Přerovu se nepovedl vstup do sezony, když v prvních třech zápasech obdrželi 21 branek a nezískali jediný bod. Pozitivní vzpruhou pro ně byla výhra nad Havířovem 4:3, následně ale kontumovali zápas s Opavou a na další výhru si museli počkat až do dalšího utkání, kdy dokázali přesvědčivě rozdrtit opět Warriors Havířov. Nejen v tomto zápase se prosadil i nejproduktivnější hráč Přerova, Jan Bochňák, který dokázal na podzim vstřelit skvělých 9 branek a vede tabulku střelců.

HBC ENVIFORM TŘINEC

- Umístění: 5. místo

- Počet bodů v podzimní části: 9

- Skóre: 23:11

- Nejproduktivnější hráč: Richard Vizváry – 8 bodů (4+4)

Třinec je prvním týmem v tomto výčtu, který se může pyšnit pozitivním skóre. Zároveň je také týmem s nejmenším počtem odehraných zápasů, v podzimní části jich stihli třinečtí odehrát jen 5. I z tak malého počtu ovšem dokázali vytěžit 3 výhry, a to konkrétně proti Přerovu, Havířovu a Karviné B. Třineckou ofenzivu táhne junior Richard Vizváry, který dokázal ve čtyřech zápasech získat stejný počet gólů i asistencí. Za zmínku stojí také brankářka Markéta Staňková, která ve dvou odchytaných zápasech zaznamenala úspěšnost zákroků přes 93 % a vévodí tak statistikám brankářů.

HBK KARVINÁ B

- Umístění: 4. místo

- Počet bodů v podzimní části: 12

- Skóre: 37:32

- Nejproduktivnější hráč: Jakub Wrobel – 15 bodů (6+9)

Na čtvrtém místě tabulky se pohybuje záložní tým Karviné. Čtyřky jako by byly tomuto týmu prozatím souzené, protože kromě čtvrtého místa zaznamenali tito borci také čtyři výhry a čtyři prohry. V dosavadním průběhu sezony se jim nedaří navazovat na své povedené výkony a střídají výhry s prohrami. Karviná B využívá možnosti využívat hráče ze svého extraligového týmu, mezi něž patří prozatímní nejproduktivnější hráč soutěže Jakub Wrobel, nebo například Jan Diviš, který sbírá víc jako bod na zápas i v extralize, a který dokázal ve dvou zápasech za B tým zaznamenat neuvěřitelných 12 bodů.

HBK VSETÍN

- Umístění: 3. místo

- Počet bodů v podzimní části: 13

- Skóre: 27:21

- Nejproduktivnější hráč: Lukáš Kuchařík – 9 bodů (2+7)

Dostáváme se na průběžné stupně vítězů, kde se na 3. místě drží HBK Vsetín, který získal o bod víc než Karviná, přestože odehrál o zápas méně. Podobnost s Karvinou se nabízí i nadále, protože vsetínští mají stejné problémy s nestálostí své formy. 2 výhry v řadě se jim podařilo zapsat až v listopadu, kdy porazili Havířov a právě Karvinou. Co se týče individuálních statistik, tak za zmínku stojí výkony Lukáše Kuchaříka, který je s 9 body druhým nejproduktivnějším obráncem soutěže.

SK IHC JASELSKÁ OPAVA

- Umístění: 2. místo

- Počet bodů v podzimní části: 17

- Skóre: 37:19

- Nejproduktivnější hráč: Vojtěch Palcer – 13 bodů (8+5)

Druhé místo tabulky patří Opavě, která za první Porubou zaostává jen o 4 body a v boji o první příčku tedy stále není nic rozhodnuto. Opava si aktuálně drží čtyřzápasovou šňůru výher a v jarní části se jí bude určitě snažit ještě prodloužit. Jediné dvě prohry v sezoně jim připravili hráči Třince a Poruby. Ve svém kádru mají opavští dva ze tří nejproduktivnějších hráčů sezony, včetně nejčastěji bodujícího obránce ligy, Pavla Málika, který zaznamenal stejně jako jeho spoluhráč Vojtěch Palcer 13 bodů.

TJ SOKOL PORUBA

- Umístění: 1. místo

- Počet bodů v podzimní části: 21 bodů

- Skóre: 41:17

- Nejproduktivnější hráč: Radim Dostál – 10 bodů (5+5)

Vedoucím celkem tabulky je po podzimní části TJ Sokol Poruba. Z osmi odehraných zápasů zvítězili hráči Poruby hned sedmkrát, jedinou prohru v aktuálním ročníku museli zkousnout v Opavě, kde podlehli vysokým rozdílem 0:7. Poruba je dominantním celkem ve všech kategoriích – nejvíce bodů, vstřelených branek, největší pozitivní rozdíl ve skóre, či naopak nejmenší průměr obdržených branek na utkání nebo nejméně proher. Na čele tabulky produktivity sice nenalezneme žádného hráče z tohoto týmu, to ovšem znamená, že je schopnost vytvářet a zakončovat gólové situace rozprostřena napříč kádrem Poruby, protože hned 8 hráčů si drží průměr více než bodu na utkání.

Na podzim kralovala Poruba, jestli jí ale forma vydrží a na čele zůstane i na konci základní části, nebo zda se Havířovu podaří na druhém konci startovního pole urvat první body v sezoně, na to si budeme muset počkat do jara.


Tabulka 2. Liga - Morava Sever
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK IHC Jaselská...
15 82:34 39
2.
HBC Enviform Třinec
15 69:45 31
3.
HbK Karviná B
15 57:60 24
4.
TJ Sokol Poruba
15 82:57 21
5.
HBK Vsetín
15 57:67 17
6.
HC Warriors...
15 27:111 3