Ostatní oznámení

Plastový povrch pro nás znamená obrovský posun vpřed, těší Lukáše Grebeníčka.

Na mapu hokejbalových hřišť s plastovým povrchem přibyl další puntík. Do renovace svého sportoviště se pustili v Porubě, kde se místní hokejbalový oddíl Sokola rozhodl pořídit plast. O podrobnostech jeho pořizování i pomoci od široké veřejnosti promluvil předseda klubu Lukáš Grebeníček.

Plastový povrch byla jedna z mých priorit, když jsem nastupoval před 8 lety do funkce jako předseda oddílu

Lukáši, Poruba na svých sociálních sítích nedávno rozjela akci Sokolí srdce, můžete nám ji blíže popsat?

Není to nějaká akce, je to spíše prosba. Jelikož realizace a položení plastového povrchu přesáhla míru získané dotace, tak musíme část doplatit z našich hokejbalových peněz. Řešili jsme to delší dobu a více lidí nám nabízelo přispět, tak jsme to pojali touto formou.

Jak dlouho jste se snažili dostat plastový povrch na Vaše hřiště?

Plastový povrch byla jedna z mých priorit, když jsem nastupoval před 8 lety do funkce jako předseda oddílu. Trvalo to, někdy to byl pomyslný boj s větrnými mlýny. První byl v samotné jednotě TJ Sokol Poruba, kde jsme pouze jako jen jeden z 9 oddílů členy a platíme pronájem hřiště, jelikož je jednoty a není naše. Druhý pomyslný boj byl na radnicích, kde musíte obhajovat své zájmy a přesvědčit, že peníze nechcete pro sebe, ale hlavně pro sportující mládež. Žádná novinka, tohle absolvují všechny kluby a jiné sportovní oddíly. Vidle nám do toho samozřejmě hodil covid a další regionální volby. Nicméně se povedlo a velké díky patří hlavně městu Ostrava, která svou dotací hokejbal zafinancovala a díky patří rovněž jednotě TJ Sokol Poruba, která nás taky podpořila.

Kde a jak mohou lidé přispět nějakou částkou na plast do Poruby?

Kdo by chtěl přispět, najde vše potřebné na naší FB stránce TJ Sokol Poruba - HOKEJBAL. Přispět se dá jednoduše načtením QR kódu a navolit libovolnou částku. Všem moc děkujeme.

Položení plastového povrchu je jednoznačným krokem vpřed za zkvalitněním tréninků i zápasů, co by pro Vás osobně tenhle posun znamenal?

Pro mě osobně to je něco, co asi ani neumím vyjádřit slovy, ale není to o mně. Nový povrch pro nás v našem malém oddíle z velkého města znamená obrovský posun vpřed. Velké výhody to má jak ze zdravotního hlediska, kdy je obrovský rozdíl běhat od útlého věku po asfaltu, nebo po plastu. Co se týká sportovních výhod, to se zde nemusím dlouze rozepisovat, protože hokejbal na asfaltovém povrchu a plastovém povrchu někdy vypadá jako dva odlišné sporty. Škoda jen, že se plast nepodařil dříve, kdy jsme hráli extraligu dorostu a týmům z plastu jsme tak nemohli lépe konkurovat.

Lukáš Grebeníček (uprostřed) s dvěma odchovanci porubského hokejbalu Radimem Dostálem a Pavlem Chovancem (vpravo), kteří na MS v Liberci získali s U20 bronz a o pár týdnů dříve s extraligovým Letohradem slavili titul vicemistrů! Zdroj fotky: osobních archiv Lukáše Grebeníčka.

Dalším krokem, jsou nové mantinely, střídačky, trestné lavice a to nemluvím o šatnách

Pokud by se Vám povedlo plast zaplatit a položit, je to poslední úprava hřiště tak, aby vypadalo podle Vašich představ?

To určitě není. Je to první krok. Dalším krokem, jsou nové mantinely, střídačky, trestné lavice a to nemluvím o šatnách. Jednota má teď jako hlavní bod házenkářskou halu, kde je ovšem zahrnuta i výstavba našeho nového hokejbalového hřiště, takže čas ukáže kam až se posuneme.

Jaká je hráčská základna Vašeho klubu? Kolik hokejbalistů a hokejbalistek by mohlo těžit z renovace hřiště? Je případně v plánu mládežnické kategorie rozšiřovat?

Co se týká mládeže tak momentálně máme přihlášeny starší žáky a přípravku. Starší žáci budou navíc doplněni hokejbalisty z Opavy a věřím, že budeme konkurenceschopný tým. V přípravce jsme samozřejmě zaměřeni tak, aby děti hokejbal hlavně bavil. Loni nám skončil dorost, někteří kluci budu hostovat v Opavě a jiní posílili muže, takže počty mládeže se celkem snížily. Letos samozřejmě cílíme na nové naděje i vlnou náboru, kde máme i velmi kvalitní náboráře z řad rodičů, za což jim patří velké díky. Takže počet našich mládežnických členů se těžko před sezónou odhaduje, ale věřím, že se navýší.

Jak u Vás probíhají přípravy na novou sezonu?

Mládež začala společnou přípravou de facto od srpna. Někteří se zúčastnili již v červenci hokejbalových kempů v České Třebové. Účast na společné přípravě je ovšem tristní, jako každý rok v době prázdnin. Co se týká mužů, tak začínáme teprve od tohoto týdne, samozřejmě se účastníme Bobeš Cupu, který hostíme a využijeme ke křtu plastového povrchu a Balnar arény.

Ještě jedna otázka přímo na Vaši osobu. V posledním rozhovoru jste na dotaz ohledně Vaší hráčské a trenérské budoucnost říkal, že vše ukáže čas. Co Vám tedy, po těch zhruba 3 měsících, ukázal?

Zapeklitá otázka (smích). 3 měsíce jsou krátká doba, ale i doba dostačující na to promyslet si další sezónu. Nastává doba plastová. Takže plastový povrch ještě zvýšil i mé hráčské choutky, ale vidím i novou velkou chuť do hokejbalu všech našich hokejbalistů. Po delší době se nám hlavně podařilo posílit muže dorostenci, kteří jsou jak herně, tak hlavně i lidsky nakloněni bojovat za náš tým. Pokud to bude v mých silách, tak trenérsky povedu muže, pomůžu i v mládeži. Rozpůlit se ovšem člověk nemůže a já bych nerad zapomínal na svůj osobní život a více se věnoval manželce, která skutečně ví, co pro hokejbal v našem klubu dělám.

Přispět k projektu Sokolí srdce, který razí cestu k novému plastovému povrchu v Porubě, můžete i Vy! Zdroj fotky: TJ Sokol Poruba.