Ostatní oznámení

Coach It Easy: Pod pokličkou olomouckého klubu All Blacks s Petrem Hanákem

Mapa hokejbalových klubů na Moravě dostala před pár lety nový přírůstek v podobě olomouckého klubu All Blacks. V jeho čele stojí mladičký předseda a trenér mládeže Petr Hanák, se kterým jsme si popovídali o chodu klubu, možnostech jeho růstu, ale i jeho vlastní trenérské kariéře.

Sen o vlastním klubu jsem měl již od 13 let, ale tehdy to ještě nebylo reálné

Pane Hanáku, Olomouc je v českém sportovním rybníčku známá především díky hokeji a fotbalu, kdy a kde se zrodil nápad založit také hokejbalový klub?

Sen o vlastním klubu jsem měl již od 13 let, ale tehdy to ještě nebylo reálné. V Olomouci fungoval pár let zpátky klub HBC Gladiators Olomouc, ten se bohužel rozpadl a hokejbal tak u nás úplně zanikl. To mě mrzelo, a tak díky mé iniciativě, a pomoci od hokejbalového svazu, se mi povedlo dát dohromady pár dětí a hokejbal zde novu založit. Začátky byly opravdu krušné, se čtyřmi dětmi se tréninky dělaly opravdu špatně, naštěstí dnes už máme dvacetičlennou základnu dětí, které ten sport milují a je radost je trénovat.

Proč právě název All Blacks?

Je samozřejmě inspirován ragbyovou reprezentací Nového Zélandu, vždy se mi líbila jejich myšlenka, že žádný jednotlivec není větší než tým. Pokoru, bojovnost a týmovou jednotu, kterými se týmy v ragby vyznačují, bych rád přetavil i do hokejbalu a našeho klubu.

Jaká je struktura Vašeho klubu? Kolika kategoriemi a případně dětmi právě disponují Vaše řady?

Začínáme od píky, zatím disponujeme jen týmem minipřípravky a přípravky, stále se však rozrůstáme a do budoucna budu rád, když nějaké kategorie ještě přibydou.

Jak se snažíte náš sport v Olomouci propagovat?

Jak je to jen možné, vylepujeme plakátky, pravidelně navštěvujeme základní a mateřské školy a ukazujeme jim hokejbal. Každoročně se také účastníme olomouckého veletrhu sportu Moravia sport expo, kde máme nafukovací střelnici a svůj stánek.

O Vás jsem na stránkách našel, že jste trenér mládeže a předseda klubu, čím vším se v All Blacks zaobíráte?

Prakticky vším, předseda, trenér, organizátor, psycholog, marketér, redaktor (smích). Ze začátku jsem na to byl úplně sám, teď už mám naštěstí dva skvělé asistenty, co mi moji práci usnadňují.

HBC All Blacks Olomouc na olomouckém veletrhu sportu Moravia sport expo. Zdroj fotky: Fb HBC All Blacks Olomouc.

Definice správného trenéra si myslím, že neexistuje

Jak jste se Vy osobně k hokejbalu dostal? Hrál jste ho někdy v minulosti/hrajete aktivně? Případně věnoval jste se jiným sportům?

Řekl bych, že jako většina ostatních kluků jsem chtěl hrát hokej, ale vzpomněl jsem si na to asi ve 12 letech a už bylo pozdě. V Olomouci už v té době chyběla mládež, a tak jsme se poskládali kluci z jedné třídy doplněni našimi kamarády a olomoučtí muži nás zaregistrovali pod svým spolkem. Hráli jsme od starších žáků až do staršího dorostu, nebyla to žádná sláva, ale přesto jsme ten sport milovali a mně ta láska zůstala dodnes.

Co Vás vedlo k trénování?

No někdo ty malé děti trénovat musel, moc jsem si na to nevěřil, ale obrovsky mě to chytlo, teď už čerpám obrovskou inspiraci z Campu talentované mládeže, kde také působím jako trenér, a také z různých webinářů, co ČMSHb nabízí. Také si myslím, že tréninky již nabraly trochu na větší kvalitě, ale pro mě je důležité, že to ty děti se mnou baví.

Jak by podle Vás měl vypadat správný trenér?

Definice správného trenéra si myslím, že neexistuje, každý má svůj vlastní styl komunikace a trénování. Pro trenéry mládeže je ale důležité mít vztah k dětem a chtít to dělat naplno, ty děti to vycítí a už se od vás nehnou.

Kdybyste mohl na dětech vypíchnout jednu vlastnost, kterou byste přál každému člověku, která by to byla?

U mě je to to, jakou upřímnou radost mají z vítězství nebo jen ze vstřelení gólu. Tím, jak krátkou dobu trénujeme, zažíváme mnohá poprvé a nejen já, ale i děti propadáme velké euforii, když se nám něco vydaří.

Pojďme se ještě na závěr vrátit k Vašemu klubu. Jaké máte s olomouckým hokejbalem cíle? Kam byste se chtěli posunout řekněme v horizontu pěti let?

Je toho hrozně moc, samozřejmě rozšířit co nejvíce naše řady, nabrat nové trenéry a opravit náš svatostánek, dál bavit sebe a děti tímhle sportem. Realita je však bohužel tvrdá a momentálně nemáme k dispozici ani šatny, hřiště je v katastrofálním stavu a do toho nám ještě hází klacky pod nohy někteří zaměstnanci nejmenované školy, na které hokejbal provozujeme. Hodně sázíme na Mistrovství světa v hokejbale v roce 2026 v Ostravě, že nám pomůže dát věci konečně do pohybu, ale jak to všechno dopadne je jen ve hvězdách.

Petr Hanák (vpravo) se svými svěřenci na turnaji v Porubě. Zdroj fotky: Fb HBC All Blacks Olomouc.