2. liga

Spoluhráči mě podporují a věří mi. To mi dodává potřebný klid, říká brankářka Staňková

Juniorská reprezentantka se zkušenostmi z juniorské extraligy, ke kterým v letošní sezóně připsala také působení v brankovišti týmu mužů HBC Třinec. Řeč nemůže být o nikom jiném než nadějné brankářce Markétě Staňkové, se kterou jsme připravili rozhovor.

Premiéra mezi muži


Markéto, můžeš prozradit, u koho vznikla myšlenka, že by sis mohla zachytat za tým třineckých mužů?

Tato myšlenka vznikla u kapitána Marka Hradečného, a to v době, kdy byl v týmu nedostatek gólmanů, a navíc jsem se potřebovala dostat do zápasového tempa pro juniorskou kategorii.


Jak sis zvykla na rychlejší tempo hry, a hlavně o mnoho tvrdší a přesnější střely?

Hra v mužské lize je samozřejmě rychlejší, složitější a střely jsou někdy opravdu tvrdé, ale myslím si, že už jsem si na tuto hru zvykla. Minulou sezónu jsem trénovala s muži z TJ Sokol Poruba, takže pro mě to zas taková novinka nebyla a rychle jsem se do toho dostala.


Věnovala jsi přípravě na mužskou kategorii nějakou zvláštní pozornost?

Pravidelně se věnuji cvikům mimo hřiště, hlavně těm na zlepšení postřehu, dynamiky a flexibility. Na hřišti se soustředím na správné provedení zákroků a na práci v brankovišti. V přípravě jsem tedy zkombinovala tyto dva způsoby přípravy.


Působíš v letošní sezóně kromě mužů Třince ještě někde?

Ano, kromě můžu v Třinci chytám také za třinecké juniory a třetím rokem ženskou ligu za Českou Třebovou.


S kým a jak často momentálně trénuješ?

Momentálně trénuji s juniory Třince. Trénujeme minimálně třikrát týdně a na každém tréninku se snažím zlepšovat své dovednosti a pracovat na slabinách.


Markéta Staňková v brance na Turnaji regionálních výběrů žen. Autor fotografie: https://kahlanka.rajce.idnes.cz


Nula proti Přerovu

V posledním utkání jsi udržela nulu proti Přerovu. Jak se ti v tomto utkání chytalo?

V utkání se mi hrálo dobře, spoluhráči mě podporují a věří mi, což mi dodává potřebný klid. Snažila jsem se chytat s čistou hlavou a na nulu jsem nemyslela, i když to na konci utkání bylo příjemné plus. Pro mě je hlavním cílem vyhrát zápas a získat tři body do tabulky. Tým na hřišti předvedl kvalitní a sehraný výkon, díky kterému jsme si došli pro zasloužené vítězství.


Ke konci utkání bylo možné u hřiště zahlédnout také tvého tatínka. Ten je ti velkou podporou, že ano?

Ano, taťka je mi velkou podporou a motivací od samého začátku. Stojí vždy při mně, nehledě na to, jestli se mi daří a dokáže mě motivovat k lepším výkonům. Bez něj bych určitě nebyla tam, kde jsem dnes a za to mu patří velké díky.


Jak budeš trávit následující dva týdny, po které budou soutěže pozastaveny?

První týden této nucené pauzy si nejspíš trochu odpočinu. Druhý týden se chci vrhnout na individuální přípravu a doufám, že se brzo budeme moci vrátit zpátky na hřiště.


Tabulka 2. Liga - Morava Sever
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK IHC Jaselská...
11 66:27 27
2.
HbK Karviná B
10 46:31 21
3.
TJ Sokol Poruba
11 65:44 18
4.
HBC Enviform Třinec
10 39:33 16
5.
HBK Vsetín
11 40:50 11
6.
HC Warriors...
11 17:88 3