2. liga

Letní pohár zná své medailisty

Za horkého, slunného dne, se v Opavě a Třinci uskutečnily medailové duely Letního poháru RSHb MS. Jednoznačný zápas v Opavě vystřídal vypjatý duel na severu Moravy. Obě střetnutí však nabídla kvalitní hokejbal a rozhodla o držitelích krásných medailí.

Sokol na silnou Opavu nestačil. Ta si dokráčela pro bronz.SK IHC Jaselská Opava vs. TJ Sokol Poruba 12:2 (3:0; 3:1; 6:1)

Domácí IHC přivítalo sokoly z Poruby v sobotu v 10:30. Boj o bronz se však v průběhu první třetiny proměnil v jednoznačnou záležitost. Sokol sice z počátku vzdoroval, ale díky souvislému tlaku odskočila Opava do tříbrankového vedení. Již v úvodu třetí minuty totiž skóroval Grufík a ještě v téže patnáctiminutovce jej napodobili Palcer s Lukešem. 

V druhé třetině se trefy dočkali také hosté. Avšak další tři přesné zásahy domácích hokejbalistů vzaly sokolům i poslední vítr z křídel. 
Závěrečné dějství se tak proměnilo v exhibiční rozlučku Opavy. Hráči nadělili soupeři dalších šest branek a za pohodového stavu 12:2 si dokráčeli pro bronzové medaile. 

Poháry za umístění a "placky" třetímu celku turnaje byly družinám předány na jejich zakončení celé této nezvyklé sezóny. 





Zkrat Trnky a oslavy Vsetína.HBK Frýdek-Místek vs. HbK Vsetín 4:8 (1:4; 2:2; 1:2)

Finálový duel z velké části ovlivnily dlouhé peripetie před samotným hracím dnem. Domácí pořadatelé však zvládli precizně připravit celý areál a všechna hygienická a bezpečnostní opatření tak povolovala start utkání. 

Svižné tempo z úvodu vydrželo po celou dobu finálového střetnutí. Úvodní minuty však rozkouskovaly dvě vyloučení Frýdku-Místku, která nesl velmi ztěžka zejména domácí gólman. Trnka tak za protesty vyfasoval osobní desetiminutový trest za nesportovní chování.

Divoký vstup do utkání vygradoval za stavu 0:1 pro Vsetín. Krátce po vyloučení Marka Hradečného nezvládl strážce domácí svatyně další vyhrocenou situaci a po udělení druhého trestu se ke své nelibosti musel odebrat do kabin. Trnka tak po vynikajících výsledcích v průběhu ročníku, oslabil svůj celek v klíčovém momentu sezóny. Ondra Holeksa, který Trnku v brance frýdeckomísteckých nahradil, inkasoval po čtyřiadvaceti vteřinách.
 

Domácím zkušenost a rozvaha nepomohla. Houževnatý Vsetín dotáhl finále k úspěšnému konci.

Domácí záhy snížili zásluhou veterána Wlaky, Vsetín ale opět odskočil na rozdíl dvou branek. Přesné zásahy slavili Šimara s Kajabou.


Hokejbalisté v červených dresech svým herním projevem dokazovali, že vedle mladých dravců jako je Stromko, Čapka nebo Sikora, staví tým svojí hru na rozvaze a zkušenostech. To na Valachy platilo a druhá třetina tak nenašla vítěze.


Stav 3:6, jenž platil v úvodu třetí periody, dával domácím naději. O to víc, když se v druhé minutě třetí části trefil Stromko. Vsetín ale toužil po vítězství a Holeksu v brance domácích testoval z každé slibnější pozice. To přineslo další dvě trefy. Postarali se o ně Vrána a někdejší juniorský reprezentant Dalimil Zvonek. Ten uzavřel skóre zápasu minutu před koncem.




Závěrečných šedesát vteřin se dohrávalo v poklidu a nebýt nesportovního chování jednotlivců v dresu Frýdku-Místku, kteří hřiště opustili ještě před předáváním cen, přišli by si fanoušci na své opravdu po všech stránkách. 


Frýdek-Místek se opět musel spokojit „jen“ s druhým místem. Valaši slavili titul, přičemž Vojta Vašíček obdržel také cenu pro nejlepšího obránce turnaje. Oceněným útočníkem se stal Jan Stromko a plaketa pro nejlepšího brankáře Letního poháru pak putovala do Opavy Honzovi Schreierovi.


Tabulka 2. Liga - Morava Sever
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK IHC Jaselská...
11 66:27 27
2.
HbK Karviná B
10 46:31 21
3.
TJ Sokol Poruba
11 65:44 18
4.
HBC Enviform Třinec
10 39:33 16
5.
HBK Vsetín
11 40:50 11
6.
HC Warriors...
11 17:88 3