2. liga

Josef Kutěj: Nejvíce nás těší naše působení v poháru

Vsetínský gólman Josef Kutěj odchytal na podzim 7 utkání ve 2. Lize a 3 v Českém poháru. V našem rozhovoru se rozpovídal nejen o tom, jak náročná pro něho byla první polovina sezóny, ale také o tom, co Vsetín v této sezóně sráží směrem dolů.

Vsetín prožil poměrně vydařený podzim. Ve 2. Lize je na 3. příčce. Jak s odstupem času hodnotíte první polovinu sezóny?

Jestli byl podařený, to nevím. Máme to jako na houpačce, ale to je dáno tím, že netrénujeme. Sestava se tvoří před zápasem dle toho, kdo na zápas dorazí a kdo ne. Mnohdy tak zaskakují útočníci v obraně, a to je pak poznat. Celkově máme hodně vyloučení, a to nás již nějaké body také stálo. Víc nás těší naše působení v poháru, kde zatím postupujeme dál a těšíme se na dalšího soupeře. Každopádně pozice pro play-off je dobrá a o úspěchu sezóny se rozhoduje zde, ne na podzim.

Co se vám na podzim z Vašeho pohledu nejvíce dařilo? Na čem chcete v jarní části sezóny stavět?

Hlavní je chuť do hry. Tenhle sport nás baví a spojuje. Díky tomu si mnoho z nás na zápase vyčistí hlavu. Od toho se odvíjí i naše hra. Snažíme se hrát s míčkem a mít hodně střel. Mnohdy sice netrefujeme bránu, ale spoluhráči se vždy snaží držet motta, které jim před každým zápasem říkám. Dejte víc gólů, než kolikrát oni vystřelí na bránu a není možné, abychom prohráli. A o tom to je, při zápasech se bavíme, užíváme si to. Občas někomu ujedou nervy, ale bez toho to nejde. Pokud nás bude hra bavit a udržíme míček na hokejkách, bude sezóna úspěšná.

Na podzim vám vypomáhali zkušení hráči – brankář Šimara či obránce Kudela. Jak vnímáte jejich přínos do týmu?

Je třeba si říci, že Šimi je zkušený brankář, a tak ví, co brankáři nemají rádi. Využívá toho a provokuje, ve hře je výborný a je to vidět i na jeho statistikách. Koudy je ostřílený borec. Je vidět, že ví, co dělá a hrou se nesmírně baví. Nesmíme zapomenout ani na Cengyho, který za nás již v pár zápasech také nastoupil. Tihle kluci mají na hřišti již odehráno spoustu minut, hra je baví a ví, co dělají. Je tak jasné, že pokud mají čas a na zápas jdou, kvalita hry je úplně někde jinde. Je to jako za mladých let, když s námi hrával Míra Svoboda, Ondra Slováček, nebo Dima Jaškin. Tým je pak úplně někde jinde.

Vy máte suverénně nejvíce odchytaných minut ze všech gólmanů v celé soutěži. Jak náročná pro vás byla ta první polovina sezóny?

Chytám rád, ale také rád dám příležitost kolegům, kteří by si rádi zachytali. Každá minuta ve hře je pro mě dobrá, a to především kvůli tomu, že jindy na hřišti nejsem. Jako tým netrénujeme, a tak mým jediným tréninkem je rozcvička před zápasem a pak samotný zápas. Nemám tu výhodu, jako někteří jiní brankáři, kteří chodí na led, anebo jejich týmy trénují. Nemám na to vlastně ani pořádně čas, stejně jako zbylá část týmu. Sejdeme se před zápasem, zahrajeme si a jdeme k rodinám. První utkání na začátku sezóny jsou tak občas nejen z mé strany komické.

Uvítal jste zimní přestávku vzhledem k tomu hernímu vytížení?

Zimní přestávku jsem uvítal především díky zkouškovému období ve škole. Mám tak čas se něco málo naučit. Jinak pokud hrajeme doma, ty 4 hodiny jednou za čas nejsou zas takové časové vytížení. Pokud hrajeme venku, už je část dne pryč, ale není to nic zásadního.

S čím půjdete do jarní části?

Jarní část pro nás především znamená další boje v poháru, kde bychom rádi potrápili i další soupeře. Máme to štěstí, že se nám letos konečně na tyhle zápasy schází stabilně dost hráčů, a umíme tak ukázat plnou sílu týmu. A pokud se k nám přikloní i trochu toho štěstí, můžeme ještě o krok postoupit. Uvidíme, jaký bude los na soupeře a jak se před zápasem vyspíme.

Autor grafiky: hokejbal.cz

Tabulka 2. Liga - Morava Sever
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK IHC Jaselská...
15 82:34 39
2.
HBC Enviform Třinec
15 69:45 31
3.
HbK Karviná B
15 57:60 24
4.
TJ Sokol Poruba
15 82:57 21
5.
HBK Vsetín
15 57:67 17
6.
HC Warriors...
15 27:111 3