2. liga

Na Vsetíně se cítím nejlépe, doma a mezi svými, říká Škabraha

Pozornějšímu fanouškovi jistě nemohlo dříve či později uniknout jméno Josef Škabraha. Vytáhlý borec ze Vsetína má za sebou extraligové štace v Karviné a Letohradě, na podzim opět nastoupil v dresu Valachů. Škabraha v rozhovoru zhodnotil současnou situaci Vsetína, ale právě i jeho hráčskou minulost.

Vsetín jako srdcová záležitost

Pepo, prozraďte na úvod, jak jste trávíte vynucenou pauzu? Byl čas i na nějaké jiné koníčky než hokejbal?

Poctivě jsem se věnoval koníčkům jako je snoubenka, rodina jídlo a rybaření. Pinknout hokejbal jsem si bohužel nechodil, hlavně proto, že teď bydlím 40 km od Vsetína. Posilovny zatrhli a cvičit doma mě nebaví, takže říct, že se cítím ve formě, rozhodně není na místě.

Na Vsetín jste se vrátil po extraligových štacích v Karviné a Letohradu. Co vás k návratu do mateřského dresu vedlo?

Karviná je historie mých studií v Ostravě a zvědavost, jaká je nejvyšší liga. Partu v Letohradu jsem měl moc rád, jenže doma je doma. Vždy byl můj sen ještě něco dokázat nebo vyhrát se Vsetínem, kde mám všechny kamarády, se kterými jsem u tohoto sportu vyrůstal. To se konečně povedlo, když jsme vyhráli 2. ligu. Cítím se tam doma a mezi svými. V Letohradu jsem nebyl spokojen se svou hrou a bylo to hned z několika důvodů. Nebyl jsem schopen hrát tak, jak vím, že dokážu, takže ani nebyl důvod mé trápení prodlužovat. Při další příležitosti jsem mazal na Vsetín, kde jsem šťastný a herně jsem to já, i když je to pomalejší a celkově horší, než bych sám chtěl. (smích)

Na podzim jste odehrál jen dvě utkání. Bylo to ze zdravotních důvodů? Můžete však těch 6 podzimních zápasů Vsetína všeobecně zhodnotit?

Bylo to z časových důvodů. Strávil jsem poslední rok života pracovně v Norsku, takže jsem kluky sledoval jen na dálku a fandil jim i v Letním poháru. I ty dva zápasy pro mě byly utrpením, po tak dlouhé době naskočit do zápasů. Myslel jsem, že mě po první třetině vynesou nohama na před. Hodnotit podzim mohu jedině neutrálně. Výsledky jistě mohly být o něco lepší, ale základní část je jako na houpačce a odvíjí se hlavně od počtu hráčů na jednotlivých zápasech. Stejně tak víme, že máme kvalitní soupeře a vyhrát není jednoduché ani v plné sestavě.

Můžete prozradit za ostatní, zda je v horizontu několika let ambice Vsetína postoupit třeba o ligu výše?

Za tým určitě mluvit nemohu, ale za mě je postup do vyšší ligy nemyslitelný z důvodu formátu. Časová náročnost 1. ligy je jako u Extraligy a finanční stránka snad ještě horší, protože nemáme nikoho, kdo by nám to financoval. Stejně tak nemáme dostatečně široký kádr a hodně z nás by nechtělo trávit víkendy ježděním po republice. Několik kluků už má rodiny nebo jiné koníčky, kterým se chtějí věnovat a já to chápu, jelikož to mám stejně.

Věřím, že minimálně turnaj stihneme

Jak vnímáte fakt, že se alespoň Extraliga rozjela, přestože za přísných podmínek? Nemrzí vás, že 2. liga stále stojí?

Letošní titul podle mě nebude mít váhu, jako za normální, kompletní sezóny. Alespoň já bych to tak bral. Spíš klukům závidím, že se můžou konečně sejít a ťuknout si, vrátit trošku ten život do normálu, alespoň na ten hrací den. Já stále věřím, že stihneme nějaký turnaj, třeba formátu loňského Letního poháru. Přece jen jsem kluky dlouho neviděl pohromadě a je mi jedno, jestli to bude soutěžní zápas anebo pivko na patníku u náměstí.

Troufnete si říci, jestli pro příští sezónu bude Vsetín opět schopen postavit mužstvo alespoň pro účely 2. ligy?

Troufnout si to říct můžu, ale jaká bude skutečnost, to netuším. Nová sezóna je daleko a kdoví, co se do té doby stane. Jediné, co mi zůstává, je přání, abychom se všichni ve zdraví sešli v soutěžním zápase a kompletní sezóně a také se ve zdraví vrátili domů. Jde o to si to především užít. (úsměv)


Tabulka 2. Liga - Morava Sever
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK IHC Jaselská...
15 82:34 39
2.
HBC Enviform Třinec
15 69:45 31
3.
HbK Karviná B
15 57:60 24
4.
TJ Sokol Poruba
15 82:57 21
5.
HBK Vsetín
15 57:67 17
6.
HC Warriors...
15 27:111 3