2. liga

Pomohlo nám měnit taktiku v průběhu utkání, prozrazuje zlatý recept Ondřej Volný

Body nikdy po velkých kvantech nesbíral, stejně je však svému týmu maximálně platný. Ondřej Volný však ve zlatém play off hýřil produktivitou nad očekávání. Vždyť za menší porci zápasů oproti základní části nasbíral víc bodů! Do toho přidal svou klasickou černou práci a probojoval se do all-star.

Ondro, vezměme play off popořádku. Na úvod vás čekal Přerov. S tím jste se utkali i na konci základní části. Věděli jste tedy, co od soupeře očekávat? Připravila vás tato série dostatečně na další průběh play off?

Nějak jsme tušili, jak bude Přerov hrát, ale rozhodně to nebylo nic jednoduchého. Všechny týmy se za poslední roky zlepšily a už to nejsou tak jasné výsledky, jako v letech minulých. Vždyť oba zápasy play off s Přerovem jsme se trápili v koncovce a zápasy se rozhodovaly až v třetí třetině. Za mě nás tato série připravila dobře, věděli jsme, že musíme hrát až do poslední minuty zápasu. Přínosné pro nás bylo i to, že jsme si mohli alespoň trochu zvyknout na asfaltový povrch, který nás provázel celé play off.

Následoval houževnatý soupeř z Poruby. Určitě se mnou budeš souhlasit v tom, že naprosto zásadní byla 3. třetina zápasu na Porubě. Co vás nakonec tak vybičovalo?

O přestávce před závěrečnou třetinou jsme si v šatně řekli, co budeme hrát, a to se nám dařilo plnit. Tuším, že se nám podařilo hned v úvodu 3. třetiny skóre vyrovnat, ale v zápětí jsme zase o gól prohrávali. Naštěstí jsme nezpanikařili, hráli jsme stále naši hru, kdy se nám dařilo dostávat jejich beky v rozehrávce pod tlak a míčky tak mohli sbírat naši obránci. Věděli jsme, že na asfaltovém povrchu nemůžeme kombinovat jako doma na plastu, takže jsme všechny míčky tlačili na bránu. To přineslo své ovoce, šli jsme do vedení 4:3 a konec zápasu si pohlídali.

Postupně začalo být jasné, že vašim soupeřem pro finále bude opět Třinec. S tím jste se utkali už loni, neúspěšně. Těžili jste i z těchto zkušeností, nebo zápasy s Třincem byly letos úplně o něčem jiném?

Třinec má výborně poskládaný tým ze zkušených starších hráčů a mladých rychlíků, za kterými se honit rozhodně nechcete. (úsměv) Loni jsme si to finále prohráli sami. V úvodním domácím utkání jsme tuším vedli, ale závěr zápasu jsme si nepohlídali a nijak nezareagovali na průběh utkání, které jsme nakonec i prohráli. Už během základní části jsme různě měnili taktiku hry podle toho, jak se zápas vyvíjel, což se nám mnohokrát vyplatilo. V tomto stylu jsme pokračovali i v play off. Myslím, že všechny tři zápasy s Třincem byly velmi vyrovnané. V tom prvním se nám střelecky velmi dařilo, Třinci však ne. Karty se ovšem obrátily na našem domácím hřišti, kde jsme i přes spoustu šancí nebyli schopni vstřelit gól. Takže zápasy byly asi stejné jako loni, spíš nám pomohlo měnit taktiku v průběhu utkání.

Nebyli jste před rozhodujícím utkání na třineckém asfaltu nervózní? Je zřejmé, že mimo plast jsou tyto zápasy skutečně otevřené, bez favorita.

Samozřejmě nikdo nechce prohrát, zvlášť v rozhodujícím utkání finále, ale myslím si, že nervózní jsme nebyli. Vyhráli jsme tam první zápas finále a věděli jsme, že můžeme vyhrát i ten rozhodující. Je pravda, že na asfaltu může vyhrát kdokoli, jelikož si tam pořádně ani nepřihraješ. Ale nás to alespoň donutilo tlačit se s míčkem do brány a nevymýšlet žádné zbytečné přihrávky navíc. Tak, jako jedno nejmenované ofenzivní duo z 1. lajny. (smích)

Co podle tebe rozhodlo o tom, že jste po celý zápas tahali za delší konec provazu a uspěli jste?

Nejsem si úplně jistý, jestli jsme tahali celý zápas za delší konec, ale hráli jsme zodpovědně dozadu a jednoduše zase dopředu. Každý z nás makal na 110 % a držel se taktiky, kterou jsme si řekli před utkáním, případně ji v průběhu hry upravili. Navíc Třinec měl spoustu gólových šancí, ale v naší bráně stál čaroděj Peky (David Okruhlica, pozn. red.), který v celém play off předváděl fantastické výkony, které ve finále gradovaly. Pokud jsme měli na hřišti nějakou slabší pasáž, mohli jsme se na něj spolehnout.

Dostal ses do all-star týmu play off. Jak vnímáš, že ses dostal do této vybrané smetánky play off?

Popravdě jsem to vůbec nečekal, byl jsem hodně překvapený, když po zápase zaznělo mé jméno. Základní část jsem měl bodově docela chudou, ostatně jako každý rok. (úsměv) V play off mi tam něco spadlo, vyšlo i pár přihrávek a nakonec z toho byla účast v all-star týmu play off. Ovšem toto ocenění je především zásluhou všech mých spoluhráčů, bez kterých bych se tam určitě nedostal.

Jak jste si užili oslavy?

Nějaké „menší“ oslavy proběhly ihned po návratu z rozhodujícího utkání v Třinci, ale znáte to, byla neděle, takže nic velkého. (úsměv) Ta pořádná oslava nás teprve čeká, spolu se zakončením uplynulé sezóny.

Budeš pokračovat i v příští sezóně, nebo se něco změnilo?

Máme tady skvělou partu, která se dokáže bavit jak na hřišti, tak i mimo něj. Takže rozhodně s hokejbalem končit nehodlám, navíc kdo by se jim tam staral o zábavu. To mě budou muset kluci z týmu spíš vyhodit, než abych skončil sám. (smích)

Nakonec bych ti chtěl poděkovat za rozhovor a rovněž všem spoluhráčům, protihráčům, rozhodčím a dalším za uplynulou sezónu 2. ligy Morava-Sever. Doufám, že se všichni uvidíme zase na startu sezóny následující.


Tabulka 2. Liga - Morava Sever
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK IHC Jaselská...
15 82:34 39
2.
HBC Enviform Třinec
15 69:45 31
3.
HbK Karviná B
15 57:60 24
4.
TJ Sokol Poruba
15 82:57 21
5.
HBK Vsetín
15 57:67 17
6.
HC Warriors...
15 27:111 3